חוזה עבודה או הודעה לעובד ומה שביניהם

חוזה עבודה או הודעה לעובד ומה שביניהם

מאת: עו"ד יהודה בש

(כל הכתוב במאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי אצל מומחה בדיני עבודה. היעוץ יכול לחסוך לכם לא רק כסף, אלא גם ובעיקר - עוגמת נפש)


ספר החקיקה של דיני עבודה כוללים מאות דפי חקיקה ופרטים רבים הכתובים בשפה מקצועית מהודרת. דבר זה מעיד על מורכבות הנושא, כמו גם על הקושי לנווט בין הפרטים הרבים ומגוון הנושאים.

מן הפניות הרבות של עובדים במגזרים השונים למדתי ארבעה דברים:

1. עובד ממוצע אינו מכיר את זכויותיו הבסיסיות.
2. עובד ברוב המקרים, מפחד לדרוש את המגיע לו על פי חוק, פן יבולע לו.
3. עובד הפונה לסיוע משפטי, מבטל את פנייתו, מחשש להתעמת עם המעביד.
4. פעמים שמצבו הכלכלי של העובד, מעכב בעדו לשכור שירות מקצועי יעיל. 
היוצא מדברינו לעיל, שמיצוי זכיות העובדים רחוק מלהשביע רצון. במאמרי הקצר אנסה להצביע ולהאיר נקודות חשובות שכל עובד חייב לדעת. 
נתחיל מן ההתחלה, התקבלתם לעבודה ואתם מאושרים, חשוב שתדעו את הדברים הבאים:

חוזה עבודה / הסכם עבודה

חוזה העבודה, מבטא את ההבנות וההסכמות בין העובד והמעביד. למעשה החוזה מגן על החתומים עליו ומבהירים את התנאים שסוכמו לאחר משא ומתן. כמו"כ חוזה טוב ומפורט ימנע סכסוכים ואי נעימויות בין הצדדים וזאת מטרתו העיקרית. אל תוותרו על החוזה (בכתב), קראו אותו ותבדקו שאכן זה מה שסוכם בינכם.
(למרות שחוזה עדיף שייכתב, אבל אם הוא נעשה בעל פה או נלמד מההתנהגות של הצדדים, נחשב לחוזה מחייב.)

למרות האמור לעיל, אין חוק שמחייב את המעביד לכרות חוזה עם העובד. לכן ישנם עובדים רבים שאין בידם חוזה חתום, בינם לבין מעסיקם. דבר זה יכול לגרום לאי נעימויות במקום העבודה. ייתכן שהרגשה זו באה מתוך חוסר תיאום ציפיות בין המעביד לבניכם, או מתוך השוואה עם תנאי השכר של החבר שלך שעובד במקום עבודה אחר או מכל סיבה אחרת. הצד השווה הוא, שאם היה לכם חוזה מפורט, לא הייתם מגיעים לתסכול שאתם חווים.

חוק הודעה לעובד

הבשורה הטובה היא, שעובדים שלא חתמו על חוזה עבודה, עדיין מוגנים. מאחר והחוק מחייב את המעביד להעביר לעובד, הודעה על תנאי העבודה לא יאוחר מ- 30 יום. כהגדרתו בחוק: "חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה". 
בהודעה זו המעביד יציין, את זהות המעסיק, תיאור התפקיד של העובד, שמו של הממונה הישיר, השכר, אורך ימי העבודה, ימי החופשה ותשלומים סוציאליים המגיעים לו.
(זכויות נוספות של העובד: דמי נסיעה בתחבורה ציבורית (בתנאים מסוימים), הפסקה במשך יום העבודה של שלושת רבעי השעה, תשלום בעד שעות נוספות ודמי הבראה.)

חוזה העבודה / ההודעה לעובד, לא יכולים לכלול דרישות שפוגעות בזכויות בסיסיות של העובד מכוח החוק. (כגון, זכויות סוציאליות, שעות נוספות ללא שכר ועוד). לכן, גם אם העובד הסכים ואפילו חתם על הסכם כזה, ההסכם בטל והעובד יקבל את מלוא זכויותיו על פי חוק. 
כמו"כ זכותו הבסיסית של כל עובד לפנות לבית המשפט במידה ולדעתו נעשה לו עוול. לכן, אם הוזכר בחוזה שהעובד מתחייב שלא לפנות לערכאות משפטיות, אע"פ שהעובד חתם, עניין זה בטל ומבוטל.

לסיכום, החוזה הוא חשוב. אבל אם לא נחתם חוזה, חוק ההודעה לעובד יכסה על החסר, גם אם העובד לא חתם עליו (אין חובה לחתום על ההודעה לעובד). 
חזרה למאמרים
Share by: